Assalamualaikum and Goodmorning anak-anak muda kebenaran! haha

     Lagi beberapa hari je nak daftar masuk sem baru untuk student UiTM. Dah kena start beli barang-barang untuk masuk belajor. Sekarang kan tengah sale merdeka dan Aidiladha, so tunggu apalagiii.... Indah dah buatkan list untuk korang yang baru nak masuk belajar tu, for bakal student part 1 and freshman untuk memudahkan korang packing (college essentials).

     Uw rasa nak buat vlog move in to college je haha. Jadi pada hari yang telah diberitahu untuk daftar tu Indah gerak pagi ke UiTM Merbok, Kedah. Awal sangat pukul 5pagi from Perak to Kedah sebab nak sampai sana awal. Sebab nak sampai awal? Nak dapat bilik tingkat bawah dan paling dekat nak angkut barang dalam bilik but.....


     You know what? I got bilik kat tingkat 3. haha tapi still bersyukur sebab dapat blok perempuan yg paling dekat dengan kelas 😥 Nak pergi kelas pun 10 minit uolsss ni tak kira kelas dekat cabin lagi, boleh kurus I tell you tapi diri ini tak kurus kurus pun hah cemana tu? Then angkat lah barang ke bilik, parking pun boleh tahan jauh jugak sebab penuh sobs. Masa hari pendaftaran tu pakai baju kurung okay dan bawa apa yang patut, fail-fail dan surat-surat.

     Lepas dah settle masuk barang dalam bilik around pkul 10,11 pagi mcm tu, tak kemas pun, letak je then terus zzuupp pergi rumah maksedara kat Kulim, Kedah sebab pukul 2.30 baru berkumpul. Balik dari rumah mak sedara tu tepat tepat je pkul 2.30 so mcm rushing sikit sebab pm bising suruh cepat.

    Indah pakai kasut sarung yang flat, tapi dia keras macam kerja office gittew tak sempat nak tukor kasut lain ke apa ke sebab taktahu kan , terus laa pergi tempat berkumpul. Masa dah sampai dewan tu, kena pin bawal 3 pin ke bawah. Yang pin ateh kepala ka ateh bahu ka NO NO NO 👎

Kitorang beratur mengikut kos dan.......... bermula lah minggu orientasi kitorang.

Tak sempat nak babai family peluk peluk ke apa ke sebab sampai lambat tadi en...... sobs 😢

     Minggu orientasi tu, nak pergi mana mana memang jalan je, nak pergi Pusat Islam jalan, nak pergi Dewan jalan, memang tiada selain daripadanya untuk kamu semua uhuk kecuali, hujan. Ada sekali tu hujan malam, diorang bagi lah naik bas sebab lebat, kalau tak lebat korang lari jelah. Memang tough ye anak-anak.

     Dan pesanan saya ialah, pakai lah kasut yang betul betul selesa, kasut yang bertutup untuk berjalan ke sana sini jangan pakai heels ke apa pulak. Lupakan je semua tu sebab memang korang akan banyak berjalan. Hari keesokkan nya tu ramai pakai kasut sport, sebab apa? Sebab kaki diorang dah melecet termasuklah kaki teman ni haa :') so pakai kasut sukan terus lagi digalakkan.

     Baju pulak, korang memang sediakan baju kurung je masa orientasi ni takda pakai baju lain kecuali hari last kena pakai baju kurung putih, tudung UiTM, kain hitam dan kasut bertutup :)

     Masa minggu orientasi ni, semua kena cepat. Bangun cepat, makan cepat, jalan cepat, tidur je tak cepat haha. Korang tidur 2,3 jam je. Kalau korang behave la, kalau tak behave diorang bagi tidur 1 jam je. Tidur lambat, bangun awal nak rebut toilet nak mandi lagi. Cakap pasal mandi, sekali sehari je kitorang mandi, masa subuh tu :')

Dan masa makan dia korang diharapkan bawak bersabar sebab.... Indah baru nak duduk dia dah "makan cepat siswi" "ingat makan kat kenduri ke" nak tercekik, serius cakap. So lepas lepas tu indah ambil sikit jelah, sikit sangat sampai budak yg bubuhkan makanan tu tanya "Serius ke kak banyak ni je?" haaa akak rasa nak nangis dik kamu tanya mcm tu haha. Sampai roomate indah, kalau ada buah, makan buah dengan ayor je. Tak habis, marah pula. Jadi ambil sikit, dan makan cepat cepat sampai habis.

Dan masa dalam dewan, ngantuk dia jangan cakap, memang sapa ada dalam dewan tu je yang rasa ngantuk dia tu. Tapi kesian jugak kakak abang pm ada yang tak tidur sebab nak urus kan kitorang en. Terima kasih semuanya *hug*

     Sampai ada yang dah tersengguk-sengguk dalam dewan. Kesian dan.... kelakar, sebab ada sorang tu dia tersengguk sampai jadi tumpuan orang ramai kerana terjatuh dari bangku. hahahha tabahlah wahai anak muda! xD

     Itu jelah rutin minggu orientasi sampai last day, dan cuti hujung minggu baru basuh kain 👍 kenal-kenal dengan roomate lagi rapat, I dont even know their name okay sebab........ masa first day tu, nak naik bilik pun sesat, bayangkan keluar bilik gelap, masuk bilik gelap hahahaha tu paling kelakar. Bilik dekat blok F1, sesat sampai F2,F3,F4 😆

Anything nak tanya pasal UiTM Merbok you can comment below or DM me at any my social media, Instagram, twitter @syahindahms and you might want to share your orientation experience I would like to read them :D


Thankyou for reading 💌

Move in & Minggu Orientasi #UitmMerbok.

29 August 2017

Assalamualaikum and Goodmorning anak-anak muda kebenaran! haha

     Lagi beberapa hari je nak daftar masuk sem baru untuk student UiTM. Dah kena start beli barang-barang untuk masuk belajor. Sekarang kan tengah sale merdeka dan Aidiladha, so tunggu apalagiii.... Indah dah buatkan list untuk korang yang baru nak masuk belajar tu, for bakal student part 1 and freshman untuk memudahkan korang packing (college essentials).

     Uw rasa nak buat vlog move in to college je haha. Jadi pada hari yang telah diberitahu untuk daftar tu Indah gerak pagi ke UiTM Merbok, Kedah. Awal sangat pukul 5pagi from Perak to Kedah sebab nak sampai sana awal. Sebab nak sampai awal? Nak dapat bilik tingkat bawah dan paling dekat nak angkut barang dalam bilik but.....


     You know what? I got bilik kat tingkat 3. haha tapi still bersyukur sebab dapat blok perempuan yg paling dekat dengan kelas 😥 Nak pergi kelas pun 10 minit uolsss ni tak kira kelas dekat cabin lagi, boleh kurus I tell you tapi diri ini tak kurus kurus pun hah cemana tu? Then angkat lah barang ke bilik, parking pun boleh tahan jauh jugak sebab penuh sobs. Masa hari pendaftaran tu pakai baju kurung okay dan bawa apa yang patut, fail-fail dan surat-surat.

     Lepas dah settle masuk barang dalam bilik around pkul 10,11 pagi mcm tu, tak kemas pun, letak je then terus zzuupp pergi rumah maksedara kat Kulim, Kedah sebab pukul 2.30 baru berkumpul. Balik dari rumah mak sedara tu tepat tepat je pkul 2.30 so mcm rushing sikit sebab pm bising suruh cepat.

    Indah pakai kasut sarung yang flat, tapi dia keras macam kerja office gittew tak sempat nak tukor kasut lain ke apa ke sebab taktahu kan , terus laa pergi tempat berkumpul. Masa dah sampai dewan tu, kena pin bawal 3 pin ke bawah. Yang pin ateh kepala ka ateh bahu ka NO NO NO 👎

Kitorang beratur mengikut kos dan.......... bermula lah minggu orientasi kitorang.

Tak sempat nak babai family peluk peluk ke apa ke sebab sampai lambat tadi en...... sobs 😢

     Minggu orientasi tu, nak pergi mana mana memang jalan je, nak pergi Pusat Islam jalan, nak pergi Dewan jalan, memang tiada selain daripadanya untuk kamu semua uhuk kecuali, hujan. Ada sekali tu hujan malam, diorang bagi lah naik bas sebab lebat, kalau tak lebat korang lari jelah. Memang tough ye anak-anak.

     Dan pesanan saya ialah, pakai lah kasut yang betul betul selesa, kasut yang bertutup untuk berjalan ke sana sini jangan pakai heels ke apa pulak. Lupakan je semua tu sebab memang korang akan banyak berjalan. Hari keesokkan nya tu ramai pakai kasut sport, sebab apa? Sebab kaki diorang dah melecet termasuklah kaki teman ni haa :') so pakai kasut sukan terus lagi digalakkan.

     Baju pulak, korang memang sediakan baju kurung je masa orientasi ni takda pakai baju lain kecuali hari last kena pakai baju kurung putih, tudung UiTM, kain hitam dan kasut bertutup :)

     Masa minggu orientasi ni, semua kena cepat. Bangun cepat, makan cepat, jalan cepat, tidur je tak cepat haha. Korang tidur 2,3 jam je. Kalau korang behave la, kalau tak behave diorang bagi tidur 1 jam je. Tidur lambat, bangun awal nak rebut toilet nak mandi lagi. Cakap pasal mandi, sekali sehari je kitorang mandi, masa subuh tu :')

Dan masa makan dia korang diharapkan bawak bersabar sebab.... Indah baru nak duduk dia dah "makan cepat siswi" "ingat makan kat kenduri ke" nak tercekik, serius cakap. So lepas lepas tu indah ambil sikit jelah, sikit sangat sampai budak yg bubuhkan makanan tu tanya "Serius ke kak banyak ni je?" haaa akak rasa nak nangis dik kamu tanya mcm tu haha. Sampai roomate indah, kalau ada buah, makan buah dengan ayor je. Tak habis, marah pula. Jadi ambil sikit, dan makan cepat cepat sampai habis.

Dan masa dalam dewan, ngantuk dia jangan cakap, memang sapa ada dalam dewan tu je yang rasa ngantuk dia tu. Tapi kesian jugak kakak abang pm ada yang tak tidur sebab nak urus kan kitorang en. Terima kasih semuanya *hug*

     Sampai ada yang dah tersengguk-sengguk dalam dewan. Kesian dan.... kelakar, sebab ada sorang tu dia tersengguk sampai jadi tumpuan orang ramai kerana terjatuh dari bangku. hahahha tabahlah wahai anak muda! xD

     Itu jelah rutin minggu orientasi sampai last day, dan cuti hujung minggu baru basuh kain 👍 kenal-kenal dengan roomate lagi rapat, I dont even know their name okay sebab........ masa first day tu, nak naik bilik pun sesat, bayangkan keluar bilik gelap, masuk bilik gelap hahahaha tu paling kelakar. Bilik dekat blok F1, sesat sampai F2,F3,F4 😆

Anything nak tanya pasal UiTM Merbok you can comment below or DM me at any my social media, Instagram, twitter @syahindahms and you might want to share your orientation experience I would like to read them :D


Thankyou for reading 💌
Assalamualaikum and Hi everyone.

Hijabista Ballet Filem Melayu


     Last Wednesday, I went out for a movie with Farah and we watched "Hijabsta Ballet". I asked her to make a review about this movie for my blog and she did! I love the way she wrote, so this is the review.........

     For someone who loved watching movies, I always wished how local movies can reach out to the people the same way how International movies have done to me. Movies that inspired us moved us, that's the kind of movie I want to watch. Unfortunately, there's not a lot happening in Malaysia. The film industry focused more on romantic, superstition and thriller movies over these years.

      I hoped they'll expand the genre here in Malaysia because there are other genres that should be out there too. Sometimes, I feel that movies does not necessary have to waste our time. Maybe if the film industry can make it into something educational or inspiring, I believe it will be much more beneficial at the same time reach out to not just children but also until senior citizens as well. 

     A movie should be entertaining and at the same time be something that a family, a couple, and children can watch. I would say there are some movies I find it to be a quality one although it's not famous. Some of it is Ola Bola and Kill. There are some on Yasmin Ahmad's movie such as Talentime too. I think this kind of movies should be given credits and should be reaching out to locals. 

Recently, another movie has caught my attention. It's Hijabsta Ballet. I watched it at Gsc Ipoh Parade. Although the title is a little bit off for some because most will judge or questioned "How does someone who wore hijab join this field". However, I would really suggest you to watch it.  It is not just inspiring but full with moral values too. I am amazed that the movie is using the real Malay language (bm yang baku) which fascinates me since it's been a while since I heard it. HAHA don't worry, they also have English and Chinese translations as well since we live in a multicultural country filled with multi-ethnic people.

     What interests me most is that this girl is so driven to make sure she succeeds even when it's impossible. Even with obstacles around her, her stand to put on a hijab because of her faith remains no matter how people said it was ridiculous. It does not only portray strength but also courage towards the actor as the story goes along.

     That is something to motivate children that you don't just give up with your passion when life becomes hard. You try and try until the very end. Then if it does not happen the way you hope for, at least you won't look back and regret because you know that you've tried. 

     What I really appreciate most about the movie is that it explained to us why it happened the way it did at the end it. They don't just explain but they make us understand those reasons. That is something we don't see a lot of local movies. Honestly, I would really encourage you to watch it. It's a movie that can be put into discussion, a movie that can be used as a reference in school, a  movie that should be talked about.

     Unfortunately, the ratings are not good since most people do not know about this and they also refuse to watch Malay movies due to the stereotypes on how the ending is predictable. I think this movie has a chance of standing up because they deserve it. I hope you can also give this movie a chance by watching it.

      For a local movie, I did not expect it to be this good. It gives me the same feeling as I was watching Ola bola. That's how good I think this movie is and it should be recognized. If and only if you watched it too ;)

Cinema showing time showing place hijabista ballet


So give yourself a chance and try. You may not regret it.




Movie Worth Watching : Hijabsta Ballet.

12 August 2017

Assalamualaikum and Hi everyone.

Hijabista Ballet Filem Melayu


     Last Wednesday, I went out for a movie with Farah and we watched "Hijabsta Ballet". I asked her to make a review about this movie for my blog and she did! I love the way she wrote, so this is the review.........

     For someone who loved watching movies, I always wished how local movies can reach out to the people the same way how International movies have done to me. Movies that inspired us moved us, that's the kind of movie I want to watch. Unfortunately, there's not a lot happening in Malaysia. The film industry focused more on romantic, superstition and thriller movies over these years.

      I hoped they'll expand the genre here in Malaysia because there are other genres that should be out there too. Sometimes, I feel that movies does not necessary have to waste our time. Maybe if the film industry can make it into something educational or inspiring, I believe it will be much more beneficial at the same time reach out to not just children but also until senior citizens as well. 

     A movie should be entertaining and at the same time be something that a family, a couple, and children can watch. I would say there are some movies I find it to be a quality one although it's not famous. Some of it is Ola Bola and Kill. There are some on Yasmin Ahmad's movie such as Talentime too. I think this kind of movies should be given credits and should be reaching out to locals. 

Recently, another movie has caught my attention. It's Hijabsta Ballet. I watched it at Gsc Ipoh Parade. Although the title is a little bit off for some because most will judge or questioned "How does someone who wore hijab join this field". However, I would really suggest you to watch it.  It is not just inspiring but full with moral values too. I am amazed that the movie is using the real Malay language (bm yang baku) which fascinates me since it's been a while since I heard it. HAHA don't worry, they also have English and Chinese translations as well since we live in a multicultural country filled with multi-ethnic people.

     What interests me most is that this girl is so driven to make sure she succeeds even when it's impossible. Even with obstacles around her, her stand to put on a hijab because of her faith remains no matter how people said it was ridiculous. It does not only portray strength but also courage towards the actor as the story goes along.

     That is something to motivate children that you don't just give up with your passion when life becomes hard. You try and try until the very end. Then if it does not happen the way you hope for, at least you won't look back and regret because you know that you've tried. 

     What I really appreciate most about the movie is that it explained to us why it happened the way it did at the end it. They don't just explain but they make us understand those reasons. That is something we don't see a lot of local movies. Honestly, I would really encourage you to watch it. It's a movie that can be put into discussion, a movie that can be used as a reference in school, a  movie that should be talked about.

     Unfortunately, the ratings are not good since most people do not know about this and they also refuse to watch Malay movies due to the stereotypes on how the ending is predictable. I think this movie has a chance of standing up because they deserve it. I hope you can also give this movie a chance by watching it.

      For a local movie, I did not expect it to be this good. It gives me the same feeling as I was watching Ola bola. That's how good I think this movie is and it should be recognized. If and only if you watched it too ;)

Cinema showing time showing place hijabista ballet


So give yourself a chance and try. You may not regret it.




Assalamualaikum and Hi everyoneeee!



     Heading to college for the first time can be an exciting time, but it can also be stressful. Between moving away from your friends and family, scheduling classes, choosing a major and learning you're away from your school, an incoming freshman has plenty to worry about. That's why I want to make one of the most stressful parts of college a little bit easier.

     Today, I'm sharing a college packing list of everything you'll need to bring with you to your new dorm or room. Yes, of course everyone is going to have a few things that aren't on this list but, this packing list covers all of the basics!

     Oh yaa, I'm a student from UiTM Merbok, Sungai Petani. The classes will be starting soon so, let's packing! I sorted everything into different totes which helped transport all my things and ensured that everything would stay somewhat organized.

Important!

🔺 Documents needed.
🔺 College ID Card / Lanyard.
🔺 ATM Card / IC.
🔺 Purse.

1. Dorm Room Essentials.

🏠 Bantal busuk.        
🏠 Pillows.
🏠 Bedsheets.                              
🏠 Dusty bin.                
🏠 Broom/dust pan.          
🏠 Hooks.                          
🏠 Trash bag                  
🏠 Comforter.                  
🏠 Desk lamp.                  
🏠 Laundry basket.       
🏠 Pillowcases.
🏠 Blanket.
🏠 Torchlight.
🏠 Hangers.
🏠 Mangga untuk almari.
🏠 Iron board/Iron.
🏠 Storage bin.
🏠 Big/Small drawer.
🏠 Mini fan.


3. Stationery.

✐ Al-Quran.
✐ Pencil box.
✐ Notebook.
✐ Laptop + Charger.
✐ Calendar.
✐ Tape.
✐ Calculator.
✐ Powerbank.
✐ Phone + Charger.
✐ Backpack.
✐ Push pins.
✐ Matric Card.
✐ Lanyard.
✐ Hooks.
✐ Pendrive.
✐ Printer/ink.
✐ Passport photo.


4. Toiletries & Personal.

🚿 Shampoo.
🚿 Skincare: cleanser, moisturiser, sunscreen.
🚿 Cotton bud.
🚿 Dental stuff: Toothbrush, etc.
🚿 Deodorant.
🚿 Eyeglasses.
🚿 Hair brush.
🚿 Mirror.
🚿 Perfume.
🚿 Tissues.
🚿 Bath towels.
🚿 Slipper.
🚿 Hangers.
🚿 Detergent.
🚿 Laundry basket.
🚿 Shower caddy.
🚿 Body Bath.
🚿 Hairband.
🚿 Febreze.
🚿 Shower Shoes.
🚿 Medicines.
🚿 Earphone.
🚿 Umbrella.
🚿 Feminine stuff.
🚿 Cotton bud.
🚿 Pin tudung.
🚿 Hangers.
🚿 Sewing kit.
🚿 Detergent.
🚿 Purse.


5. Clothing.

Don't pack much clothing, only bring items that you wear regularly.

👚 Baju kurung.
👚 Sweaters.
👚 Pyjamas.
👚 T-shirt.
👚 Casual clothes.
👚 Shawls.
👚 Underwear/bra.
👚 Socks.
👚 Shoes.
👚 Scarf.
👚 Blouse.
👚 Singlet.
👚 Handsocks.
👚 Inner.
👚 Skirt.
👚 Pants.
👚 Telekung/Sejadah.


6. Kitchen items and Food.

🍲 Mugs.
🍲 Bowl/plates.
🍲 Dish soap.
🍲 Spoon.
🍲 Food containers/Tupperware.
🍲 Bottle.
🍲 Water bottle.
🍲 Snacks.
🍲 Water heater.







What I Pack for College : COLLEGE ESSENTIALS.

9 August 2017

Assalamualaikum and Hi everyoneeee!



     Heading to college for the first time can be an exciting time, but it can also be stressful. Between moving away from your friends and family, scheduling classes, choosing a major and learning you're away from your school, an incoming freshman has plenty to worry about. That's why I want to make one of the most stressful parts of college a little bit easier.

     Today, I'm sharing a college packing list of everything you'll need to bring with you to your new dorm or room. Yes, of course everyone is going to have a few things that aren't on this list but, this packing list covers all of the basics!

     Oh yaa, I'm a student from UiTM Merbok, Sungai Petani. The classes will be starting soon so, let's packing! I sorted everything into different totes which helped transport all my things and ensured that everything would stay somewhat organized.

Important!

🔺 Documents needed.
🔺 College ID Card / Lanyard.
🔺 ATM Card / IC.
🔺 Purse.

1. Dorm Room Essentials.

🏠 Bantal busuk.        
🏠 Pillows.
🏠 Bedsheets.                              
🏠 Dusty bin.                
🏠 Broom/dust pan.          
🏠 Hooks.                          
🏠 Trash bag                  
🏠 Comforter.                  
🏠 Desk lamp.                  
🏠 Laundry basket.       
🏠 Pillowcases.
🏠 Blanket.
🏠 Torchlight.
🏠 Hangers.
🏠 Mangga untuk almari.
🏠 Iron board/Iron.
🏠 Storage bin.
🏠 Big/Small drawer.
🏠 Mini fan.


3. Stationery.

✐ Al-Quran.
✐ Pencil box.
✐ Notebook.
✐ Laptop + Charger.
✐ Calendar.
✐ Tape.
✐ Calculator.
✐ Powerbank.
✐ Phone + Charger.
✐ Backpack.
✐ Push pins.
✐ Matric Card.
✐ Lanyard.
✐ Hooks.
✐ Pendrive.
✐ Printer/ink.
✐ Passport photo.


4. Toiletries & Personal.

🚿 Shampoo.
🚿 Skincare: cleanser, moisturiser, sunscreen.
🚿 Cotton bud.
🚿 Dental stuff: Toothbrush, etc.
🚿 Deodorant.
🚿 Eyeglasses.
🚿 Hair brush.
🚿 Mirror.
🚿 Perfume.
🚿 Tissues.
🚿 Bath towels.
🚿 Slipper.
🚿 Hangers.
🚿 Detergent.
🚿 Laundry basket.
🚿 Shower caddy.
🚿 Body Bath.
🚿 Hairband.
🚿 Febreze.
🚿 Shower Shoes.
🚿 Medicines.
🚿 Earphone.
🚿 Umbrella.
🚿 Feminine stuff.
🚿 Cotton bud.
🚿 Pin tudung.
🚿 Hangers.
🚿 Sewing kit.
🚿 Detergent.
🚿 Purse.


5. Clothing.

Don't pack much clothing, only bring items that you wear regularly.

👚 Baju kurung.
👚 Sweaters.
👚 Pyjamas.
👚 T-shirt.
👚 Casual clothes.
👚 Shawls.
👚 Underwear/bra.
👚 Socks.
👚 Shoes.
👚 Scarf.
👚 Blouse.
👚 Singlet.
👚 Handsocks.
👚 Inner.
👚 Skirt.
👚 Pants.
👚 Telekung/Sejadah.


6. Kitchen items and Food.

🍲 Mugs.
🍲 Bowl/plates.
🍲 Dish soap.
🍲 Spoon.
🍲 Food containers/Tupperware.
🍲 Bottle.
🍲 Water bottle.
🍲 Snacks.
🍲 Water heater.







My Journey in Pictures

© Syahindah Ms. Design by Fearne.