Slider

Assalamualaikum.

room tour UiTM Merbok

     Finally, dari start sem nak post pasal dorm, tapi masa tidak mengizinkan. Laptop tidak dibuka dan kalau ada masa free, memang golek golek atas katil je. Blog ni umpama tidak wujud, haha so, here I am, I'm back with my dorm tour 😉

I love watching dorm tour on youtube, seriously dengan dorm haul. Tapi college deme memang beza lah ye dengan kat sini.

Sebelum ni jenuh laa cari dekat google sebelum masuk kolej. Nak tahu macam mana tempat dia, macam mana bilik dia tetambah almari kan haha :p then tak ada.

     Ada tu, ada la tapi tempat je, tunjuk sekitar-sekitar Universiti je tu pun sikit dan sebelum 2010, terlalu lama. Uitm Merbok ni dah banyak diorang buat bangunan baru, kolej perempuan pun dah bertambah jadi 3, kolej lelaki je tak tahu laa bila nak tambah, kesian laa jugak kat diorang tempat sangat terhad. huhu.

Serba sikit pasal kolej dekat UiTM Merbok :

💜 1 kolej lelaki, 3 kolej perempuan. ( Malinja, Mahsuri, Masria, Murni)
💜 Kolej perempuan bahagian belakang, dan paling jauh Murni. Tabah ya awak awak siapa yang dapat situ huhu :')
💜 Dewan makan di Malinja, Masria dan Murni. 
💜 Mahsuri dekat dengan foodcourt je.
💜 Pejabat Kolej dekat Masria.
💜 Indah duduk dekat Mahsuri.
💜 Lagi nak tahu apa? Komen kat bawah okay 😉
💜 Bank atm ada satu je, dekat pintu pagar.
💜 Depan Uitm , dekat luar ada kedai makan. Budak budak UiTM Merbok memang slalu pi makan  situ. Penuh dengan kami kami ja hahaha.
💜 Kat sebelah kedai makan tu jugak ada tempat nak sewa kereta. So senang siapa ada lesen nak keluar bawak kereta. Pandu elok elok okay.


Jadi mari teruskan............

room tour UiTM Merbok
     First masuk, diri kat pintu tu nampak view ini.
Bilik yang memuatkan 4 orang budak comel hehe.

room tour UiTM Merbok
And this is view from inside of the room.

room tour UiTM Merbok
So kalau korang diri kat pintu, katil double decker ni belah kiri. Atas Indah dan bawah Shu.
Bawah katil tempan simpan ayor mineral dan bag segala macam benda lah.

Bilik perempuan di UiTM Merbok
Belah katil kitorang ada suis kipas, laundary bag (mine), tong sampah dan penyapu semua tu as you can see. Kalendar sponsor by Ayu. 

Bilik perempuan di UiTM Merbok
Next, katil belah kanan, Sam atas, Ayu bawah. Penuh dengan mineral jugaaa dan kasut di bawah katil 😝


Dan dekat katil diorang ada cermin, bawah tu laundry basket Sam (she loves pink i tellya)

See. Katil dia warna pink. Kurnia a.k.a bantal busuk dia pun warna pink. Kalau nak tidur pun bersusun jee sebelah beliau. Spesis alarm tepi telinga tak mau bangun budak ni :') yang kitorang ni redha jeeee haha sorry sam xD

This is my katil. No fun stuff, only minion.

Katil Shuuuu. Dia suruh masuk banyak banyak tapi kita pilih satu je hehehehhe. Oh ya, dia ni suka sangat dengan katil dia. Lepas makan baring, lepas mandi baring, lepas exercise pun baring. Specialnya lagi, duduk saja lapaq, tengah termenung atas katil pun tetiba lapaq :') Why Shu? why? and masa nak tangkap gambar ni, dia sorok bantal busuk dia so, sorry guys. Tidak dapat didedahkan 😜

This is katil Ayu. Dia suka warna hitam, barang dia semua warna hitam. Tapi....... Katil dia warna warni. Why? Dia suka tengok movie atas katil, tetiba je berair mata dia, 5 minute after, gelak pulak. Multiple personality disorder. Pity her. hahahaaha Oh ye, tu warna oren bantal busuk dia. Semorang ada bantal busuk masing-masing 👍👍👍

Almari Ayu and Sam. Indah dengan Shu punya private ahahaha. So almari dia mcm ni je, tak besar, tak kecik. Dalam dia ada drawer satu dibawah dan shelf di atas.

Meja belah kiri, meja Indah tepi dinding. 

Bilik perempuan di UiTM Merbok
 Drawer ada dua each meja dan ada dua suis

Bilik perempuan di UiTM Merbok



Meja Shu. Barangnya sikit jer and look at my stuff yang sangat banyak tu huhu :') Jangan pelik botol air mineral merata atas meja, itu NYAWA.

Tempat iron dan letak pinggan mangkuk.

Art and design. Bilik perempuan di UiTM Merbok
Meja Sam dan Ayu.

Model Kurnia. Sam ni budak Art and Design. So barang dia memang banyak dan pandai dia organized hewhew. 


Thats all for today. Thanks from Kurnia and Unicorn 👋




Dorm tour #UiTM Merbok.

30 September 2017

Assalamualaikum.

room tour UiTM Merbok

     Finally, dari start sem nak post pasal dorm, tapi masa tidak mengizinkan. Laptop tidak dibuka dan kalau ada masa free, memang golek golek atas katil je. Blog ni umpama tidak wujud, haha so, here I am, I'm back with my dorm tour 😉

I love watching dorm tour on youtube, seriously dengan dorm haul. Tapi college deme memang beza lah ye dengan kat sini.

Sebelum ni jenuh laa cari dekat google sebelum masuk kolej. Nak tahu macam mana tempat dia, macam mana bilik dia tetambah almari kan haha :p then tak ada.

     Ada tu, ada la tapi tempat je, tunjuk sekitar-sekitar Universiti je tu pun sikit dan sebelum 2010, terlalu lama. Uitm Merbok ni dah banyak diorang buat bangunan baru, kolej perempuan pun dah bertambah jadi 3, kolej lelaki je tak tahu laa bila nak tambah, kesian laa jugak kat diorang tempat sangat terhad. huhu.

Serba sikit pasal kolej dekat UiTM Merbok :

💜 1 kolej lelaki, 3 kolej perempuan. ( Malinja, Mahsuri, Masria, Murni)
💜 Kolej perempuan bahagian belakang, dan paling jauh Murni. Tabah ya awak awak siapa yang dapat situ huhu :')
💜 Dewan makan di Malinja, Masria dan Murni. 
💜 Mahsuri dekat dengan foodcourt je.
💜 Pejabat Kolej dekat Masria.
💜 Indah duduk dekat Mahsuri.
💜 Lagi nak tahu apa? Komen kat bawah okay 😉
💜 Bank atm ada satu je, dekat pintu pagar.
💜 Depan Uitm , dekat luar ada kedai makan. Budak budak UiTM Merbok memang slalu pi makan  situ. Penuh dengan kami kami ja hahaha.
💜 Kat sebelah kedai makan tu jugak ada tempat nak sewa kereta. So senang siapa ada lesen nak keluar bawak kereta. Pandu elok elok okay.


Jadi mari teruskan............

room tour UiTM Merbok
     First masuk, diri kat pintu tu nampak view ini.
Bilik yang memuatkan 4 orang budak comel hehe.

room tour UiTM Merbok
And this is view from inside of the room.

room tour UiTM Merbok
So kalau korang diri kat pintu, katil double decker ni belah kiri. Atas Indah dan bawah Shu.
Bawah katil tempan simpan ayor mineral dan bag segala macam benda lah.

Bilik perempuan di UiTM Merbok
Belah katil kitorang ada suis kipas, laundary bag (mine), tong sampah dan penyapu semua tu as you can see. Kalendar sponsor by Ayu. 

Bilik perempuan di UiTM Merbok
Next, katil belah kanan, Sam atas, Ayu bawah. Penuh dengan mineral jugaaa dan kasut di bawah katil 😝


Dan dekat katil diorang ada cermin, bawah tu laundry basket Sam (she loves pink i tellya)

See. Katil dia warna pink. Kurnia a.k.a bantal busuk dia pun warna pink. Kalau nak tidur pun bersusun jee sebelah beliau. Spesis alarm tepi telinga tak mau bangun budak ni :') yang kitorang ni redha jeeee haha sorry sam xD

This is my katil. No fun stuff, only minion.

Katil Shuuuu. Dia suruh masuk banyak banyak tapi kita pilih satu je hehehehhe. Oh ya, dia ni suka sangat dengan katil dia. Lepas makan baring, lepas mandi baring, lepas exercise pun baring. Specialnya lagi, duduk saja lapaq, tengah termenung atas katil pun tetiba lapaq :') Why Shu? why? and masa nak tangkap gambar ni, dia sorok bantal busuk dia so, sorry guys. Tidak dapat didedahkan 😜

This is katil Ayu. Dia suka warna hitam, barang dia semua warna hitam. Tapi....... Katil dia warna warni. Why? Dia suka tengok movie atas katil, tetiba je berair mata dia, 5 minute after, gelak pulak. Multiple personality disorder. Pity her. hahahaaha Oh ye, tu warna oren bantal busuk dia. Semorang ada bantal busuk masing-masing 👍👍👍

Almari Ayu and Sam. Indah dengan Shu punya private ahahaha. So almari dia mcm ni je, tak besar, tak kecik. Dalam dia ada drawer satu dibawah dan shelf di atas.

Meja belah kiri, meja Indah tepi dinding. 

Bilik perempuan di UiTM Merbok
 Drawer ada dua each meja dan ada dua suis

Bilik perempuan di UiTM Merbok



Meja Shu. Barangnya sikit jer and look at my stuff yang sangat banyak tu huhu :') Jangan pelik botol air mineral merata atas meja, itu NYAWA.

Tempat iron dan letak pinggan mangkuk.

Art and design. Bilik perempuan di UiTM Merbok
Meja Sam dan Ayu.

Model Kurnia. Sam ni budak Art and Design. So barang dia memang banyak dan pandai dia organized hewhew. 


Thats all for today. Thanks from Kurnia and Unicorn 👋




Assalamualaikum and Hi an amazing creature ❤


It is hard to choose the best thing because the life of every person needs plenty of things which are used daily, but here's the top 15 of my favourite.

1. Bantal busuk.
     I am the only one who has favourite pillow which people called "bantal busuk" in my family :') I don't know why....  Kena ada sebelum tidur, but takda laa tak tukar, nampak macam dah takleh go tu Indah tukar. Tak macam sesetengah orang, yang tu lah dari kecik sampai besaq 😆 and masa kat college, Sam is the only one yang tahu macam mana nak check Indah dah tidur ke belum hehe, certain certain orang je tahu how and why.......

2. Earphone.
I just love my earphone. That's it and there's one day at college, Tirah, Shiela and I went to the library while waiting for the next class to begin. They both wearing earphone and left me alone.......... Diorang cakap "Tirah pakai earphone tau" "Shiela pun" since Indah tak terfikir pun nak bawak earphone. Memang ngadap buku jelah, cakap dengan deme bukan deme dengor 😭

3. Kipas minion.

Ni bila takda letrik, memang keperluan. Kat kolej pun sama. Bukan yang battery punya, pakai tangan je tekan tekan haha. Actually I am addicted to minion crazily. I have tons of minion stuff, will make an entry bout it.

4. Sleeping mask.

I got this cute sleeping mask from Mr.Diy one year ago. Biasalah duduk dekat college kan, bilik share. Roomate nak buat gheja, kita nak tidur. Sleeping mask ni lah penyelamat mata selain bantal busuk haha.

5. Laptop.

For study and.... blogging lahh cemana nak blog kalau takda laptop? Phone? Tak best, serius. Dengan laptop je yang baru rasa macam seorang blogger haha. Who's with me? Put your hands up 👐

6. Waterbottle.

One in my bagpack, one on my table, one on my bed. I need water as much as I need bantal busuk.

7. Al-Quran.

This is my everything ❤

8. Lip colour/ lip balm/ lip moisturiser.

Kalau korang takda benda ni, bibir kering korang buat apa? Ke Indah punya bibir sorang je yang asik kering dan rasa nak tarik-tarik, you know what I meant 😛

9. Journal.

Journal is helping me so much and keep me organized. Like seriously, you should have one. Writing on journal make my life in college more easier, class schedule, to-do list, assignment and all those stuff, put them on journal and you'll be survive. Okay?

10. Stokin.

For Muslimah, our feet also need to cover, so that's mean we have to wear a sock. Because of that, I love collecting socks 😏 They are cute and colourful.




So what is your most favourite things and why you need them? Give me 3, more is better 😉

10 of My Favourite Things.

29 September 2017

Assalamualaikum and Hi an amazing creature ❤


It is hard to choose the best thing because the life of every person needs plenty of things which are used daily, but here's the top 15 of my favourite.

1. Bantal busuk.
     I am the only one who has favourite pillow which people called "bantal busuk" in my family :') I don't know why....  Kena ada sebelum tidur, but takda laa tak tukar, nampak macam dah takleh go tu Indah tukar. Tak macam sesetengah orang, yang tu lah dari kecik sampai besaq 😆 and masa kat college, Sam is the only one yang tahu macam mana nak check Indah dah tidur ke belum hehe, certain certain orang je tahu how and why.......

2. Earphone.
I just love my earphone. That's it and there's one day at college, Tirah, Shiela and I went to the library while waiting for the next class to begin. They both wearing earphone and left me alone.......... Diorang cakap "Tirah pakai earphone tau" "Shiela pun" since Indah tak terfikir pun nak bawak earphone. Memang ngadap buku jelah, cakap dengan deme bukan deme dengor 😭

3. Kipas minion.

Ni bila takda letrik, memang keperluan. Kat kolej pun sama. Bukan yang battery punya, pakai tangan je tekan tekan haha. Actually I am addicted to minion crazily. I have tons of minion stuff, will make an entry bout it.

4. Sleeping mask.

I got this cute sleeping mask from Mr.Diy one year ago. Biasalah duduk dekat college kan, bilik share. Roomate nak buat gheja, kita nak tidur. Sleeping mask ni lah penyelamat mata selain bantal busuk haha.

5. Laptop.

For study and.... blogging lahh cemana nak blog kalau takda laptop? Phone? Tak best, serius. Dengan laptop je yang baru rasa macam seorang blogger haha. Who's with me? Put your hands up 👐

6. Waterbottle.

One in my bagpack, one on my table, one on my bed. I need water as much as I need bantal busuk.

7. Al-Quran.

This is my everything ❤

8. Lip colour/ lip balm/ lip moisturiser.

Kalau korang takda benda ni, bibir kering korang buat apa? Ke Indah punya bibir sorang je yang asik kering dan rasa nak tarik-tarik, you know what I meant 😛

9. Journal.

Journal is helping me so much and keep me organized. Like seriously, you should have one. Writing on journal make my life in college more easier, class schedule, to-do list, assignment and all those stuff, put them on journal and you'll be survive. Okay?

10. Stokin.

For Muslimah, our feet also need to cover, so that's mean we have to wear a sock. Because of that, I love collecting socks 😏 They are cute and colourful.




So what is your most favourite things and why you need them? Give me 3, more is better 😉
Assalamualaikum and Hi an amazing hooman ✋


     Do you have your favourite YouTuber or video on youtube that you like to watch? I love watching videos on youtube, makeup videos even though I didn't really get into makeup, fashion video even though I'm here look like a potato haha :') I do and kind of vlog what I love the most.

So here are the most, the top, the must, YouTubers videos that I always watch from 😉
And yea, click on their name and check them out!


1) OKBABY.

This is a vlog channel. They update vlog every single day and I watched em without a miss. Oscar and Kyra are the teen parents (but not anymore haha) and Levi (Buggy) and Alaya (mini bug) are the toddlers who are so sooo cute I want to hug them badly, hm 💋. This is the first vlog channel that I followed and I've been their follower since Kyra pregnant of Levi.


2) KKandbabyJ.

I found them KKandbabyJ from OKBABY videos. I don't know how they get closer, they not even a high school friends but I love watching their videos too. There are Khoa and Keren with their kids Jackson and Landon. I love how Keren organized and decorate her house and currently, they are at OKBABY's house because Kyra wants Keren to help her decorate the house. Can't wait to see the result!

3) Meredith Foster.

I love her so much. Beautiful and inspiring. She now rarely uploads the video maybe cause she's busy but I followed her on Instagram where she always updates about her life. Makeup videos, lifestyle, fashion and what I love the most is fitness videos. Meredith was so different before, I meant she now very fit and have muscles and abs than before. Many people said bad things about her but hey, I'm proud of her for what she is now. She also has a vlog channel 😀

4) Jordan Byers.
Jordan Byers

Lastly, Jordan Byers who I followed because I love the way she talks, the way she communicated with the viewers in the videos. The first video I watched from her is about fake up makeup video. I just comfortable (pun boleh) watching her videos and she's so pretty. Muda setahun dari I uolls :') she looks matured btw, haha.

     So that's pretty much cakap cakap (upin ipin's style) about my favourite youtubers. I don't watch fancy makeup videos. Wait, I do watch makeup video but....... Nah I don't know. Dia macam, I'm not a makeup person, so my favourite youtubers pun bukan yang hawt makeup makeup ni haa gittew :') Tapi I tengok jeeeee.



Do you have your favourite youtubers? What kind of video that you love to watch?




What I watched on youtube? | Favourite Youtubers.

6 September 2017

Assalamualaikum and Hi an amazing hooman ✋


     Do you have your favourite YouTuber or video on youtube that you like to watch? I love watching videos on youtube, makeup videos even though I didn't really get into makeup, fashion video even though I'm here look like a potato haha :') I do and kind of vlog what I love the most.

So here are the most, the top, the must, YouTubers videos that I always watch from 😉
And yea, click on their name and check them out!


1) OKBABY.

This is a vlog channel. They update vlog every single day and I watched em without a miss. Oscar and Kyra are the teen parents (but not anymore haha) and Levi (Buggy) and Alaya (mini bug) are the toddlers who are so sooo cute I want to hug them badly, hm 💋. This is the first vlog channel that I followed and I've been their follower since Kyra pregnant of Levi.


2) KKandbabyJ.

I found them KKandbabyJ from OKBABY videos. I don't know how they get closer, they not even a high school friends but I love watching their videos too. There are Khoa and Keren with their kids Jackson and Landon. I love how Keren organized and decorate her house and currently, they are at OKBABY's house because Kyra wants Keren to help her decorate the house. Can't wait to see the result!

3) Meredith Foster.

I love her so much. Beautiful and inspiring. She now rarely uploads the video maybe cause she's busy but I followed her on Instagram where she always updates about her life. Makeup videos, lifestyle, fashion and what I love the most is fitness videos. Meredith was so different before, I meant she now very fit and have muscles and abs than before. Many people said bad things about her but hey, I'm proud of her for what she is now. She also has a vlog channel 😀

4) Jordan Byers.
Jordan Byers

Lastly, Jordan Byers who I followed because I love the way she talks, the way she communicated with the viewers in the videos. The first video I watched from her is about fake up makeup video. I just comfortable (pun boleh) watching her videos and she's so pretty. Muda setahun dari I uolls :') she looks matured btw, haha.

     So that's pretty much cakap cakap (upin ipin's style) about my favourite youtubers. I don't watch fancy makeup videos. Wait, I do watch makeup video but....... Nah I don't know. Dia macam, I'm not a makeup person, so my favourite youtubers pun bukan yang hawt makeup makeup ni haa gittew :') Tapi I tengok jeeeee.



Do you have your favourite youtubers? What kind of video that you love to watch?




Assalamualaikum and Goodmorning anak-anak muda kebenaran! haha

     Lagi beberapa hari je nak daftar masuk sem baru untuk student UiTM. Dah kena start beli barang-barang untuk masuk belajor. Sekarang kan tengah sale merdeka dan Aidiladha, so tunggu apalagiii.... Indah dah buatkan list untuk korang yang baru nak masuk belajar tu, for bakal student part 1 and freshman untuk memudahkan korang packing (college essentials).

     Uw rasa nak buat vlog move in to college je haha. Jadi pada hari yang telah diberitahu untuk daftar tu Indah gerak pagi ke UiTM Merbok, Kedah. Awal sangat pukul 5pagi from Perak to Kedah sebab nak sampai sana awal. Sebab nak sampai awal? Nak dapat bilik tingkat bawah dan paling dekat nak angkut barang dalam bilik but.....


     You know what? I got bilik kat tingkat 3. haha tapi still bersyukur sebab dapat blok perempuan yg paling dekat dengan kelas 😥 Nak pergi kelas pun 10 minit uolsss ni tak kira kelas dekat cabin lagi, boleh kurus I tell you tapi diri ini tak kurus kurus pun hah cemana tu? Then angkat lah barang ke bilik, parking pun boleh tahan jauh jugak sebab penuh sobs. Masa hari pendaftaran tu pakai baju kurung okay dan bawa apa yang patut, fail-fail dan surat-surat.

     Lepas dah settle masuk barang dalam bilik around pkul 10,11 pagi mcm tu, tak kemas pun, letak je then terus zzuupp pergi rumah maksedara kat Kulim, Kedah sebab pukul 2.30 baru berkumpul. Balik dari rumah mak sedara tu tepat tepat je pkul 2.30 so mcm rushing sikit sebab pm bising suruh cepat.

    Indah pakai kasut sarung yang flat, tapi dia keras macam kerja office gittew tak sempat nak tukor kasut lain ke apa ke sebab taktahu kan , terus laa pergi tempat berkumpul. Masa dah sampai dewan tu, kena pin bawal 3 pin ke bawah. Yang pin ateh kepala ka ateh bahu ka NO NO NO 👎

Kitorang beratur mengikut kos dan.......... bermula lah minggu orientasi kitorang.

Tak sempat nak babai family peluk peluk ke apa ke sebab sampai lambat tadi en...... sobs 😢

     Minggu orientasi tu, nak pergi mana mana memang jalan je, nak pergi Pusat Islam jalan, nak pergi Dewan jalan, memang tiada selain daripadanya untuk kamu semua uhuk kecuali, hujan. Ada sekali tu hujan malam, diorang bagi lah naik bas sebab lebat, kalau tak lebat korang lari jelah. Memang tough ye anak-anak.

     Dan pesanan saya ialah, pakai lah kasut yang betul betul selesa, kasut yang bertutup untuk berjalan ke sana sini jangan pakai heels ke apa pulak. Lupakan je semua tu sebab memang korang akan banyak berjalan. Hari keesokkan nya tu ramai pakai kasut sport, sebab apa? Sebab kaki diorang dah melecet termasuklah kaki teman ni haa :') so pakai kasut sukan terus lagi digalakkan.

     Baju pulak, korang memang sediakan baju kurung je masa orientasi ni takda pakai baju lain kecuali hari last kena pakai baju kurung putih, tudung UiTM, kain hitam dan kasut bertutup :)

     Masa minggu orientasi ni, semua kena cepat. Bangun cepat, makan cepat, jalan cepat, tidur je tak cepat haha. Korang tidur 2,3 jam je. Kalau korang behave la, kalau tak behave diorang bagi tidur 1 jam je. Tidur lambat, bangun awal nak rebut toilet nak mandi lagi. Cakap pasal mandi, sekali sehari je kitorang mandi, masa subuh tu :')

Dan masa makan dia korang diharapkan bawak bersabar sebab.... Indah baru nak duduk dia dah "makan cepat siswi" "ingat makan kat kenduri ke" nak tercekik, serius cakap. So lepas lepas tu indah ambil sikit jelah, sikit sangat sampai budak yg bubuhkan makanan tu tanya "Serius ke kak banyak ni je?" haaa akak rasa nak nangis dik kamu tanya mcm tu haha. Sampai roomate indah, kalau ada buah, makan buah dengan ayor je. Tak habis, marah pula. Jadi ambil sikit, dan makan cepat cepat sampai habis.

Dan masa dalam dewan, ngantuk dia jangan cakap, memang sapa ada dalam dewan tu je yang rasa ngantuk dia tu. Tapi kesian jugak kakak abang pm ada yang tak tidur sebab nak urus kan kitorang en. Terima kasih semuanya *hug*

     Sampai ada yang dah tersengguk-sengguk dalam dewan. Kesian dan.... kelakar, sebab ada sorang tu dia tersengguk sampai jadi tumpuan orang ramai kerana terjatuh dari bangku. hahahha tabahlah wahai anak muda! xD

     Itu jelah rutin minggu orientasi sampai last day, dan cuti hujung minggu baru basuh kain 👍 kenal-kenal dengan roomate lagi rapat, I dont even know their name okay sebab........ masa first day tu, nak naik bilik pun sesat, bayangkan keluar bilik gelap, masuk bilik gelap hahahaha tu paling kelakar. Bilik dekat blok F1, sesat sampai F2,F3,F4 😆

Anything nak tanya pasal UiTM Merbok you can comment below or DM me at any my social media, Instagram, twitter @syahindahms and you might want to share your orientation experience I would like to read them :D


Thankyou for reading 💌

Move in & Minggu Orientasi #UitmMerbok.

29 August 2017

Assalamualaikum and Goodmorning anak-anak muda kebenaran! haha

     Lagi beberapa hari je nak daftar masuk sem baru untuk student UiTM. Dah kena start beli barang-barang untuk masuk belajor. Sekarang kan tengah sale merdeka dan Aidiladha, so tunggu apalagiii.... Indah dah buatkan list untuk korang yang baru nak masuk belajar tu, for bakal student part 1 and freshman untuk memudahkan korang packing (college essentials).

     Uw rasa nak buat vlog move in to college je haha. Jadi pada hari yang telah diberitahu untuk daftar tu Indah gerak pagi ke UiTM Merbok, Kedah. Awal sangat pukul 5pagi from Perak to Kedah sebab nak sampai sana awal. Sebab nak sampai awal? Nak dapat bilik tingkat bawah dan paling dekat nak angkut barang dalam bilik but.....


     You know what? I got bilik kat tingkat 3. haha tapi still bersyukur sebab dapat blok perempuan yg paling dekat dengan kelas 😥 Nak pergi kelas pun 10 minit uolsss ni tak kira kelas dekat cabin lagi, boleh kurus I tell you tapi diri ini tak kurus kurus pun hah cemana tu? Then angkat lah barang ke bilik, parking pun boleh tahan jauh jugak sebab penuh sobs. Masa hari pendaftaran tu pakai baju kurung okay dan bawa apa yang patut, fail-fail dan surat-surat.

     Lepas dah settle masuk barang dalam bilik around pkul 10,11 pagi mcm tu, tak kemas pun, letak je then terus zzuupp pergi rumah maksedara kat Kulim, Kedah sebab pukul 2.30 baru berkumpul. Balik dari rumah mak sedara tu tepat tepat je pkul 2.30 so mcm rushing sikit sebab pm bising suruh cepat.

    Indah pakai kasut sarung yang flat, tapi dia keras macam kerja office gittew tak sempat nak tukor kasut lain ke apa ke sebab taktahu kan , terus laa pergi tempat berkumpul. Masa dah sampai dewan tu, kena pin bawal 3 pin ke bawah. Yang pin ateh kepala ka ateh bahu ka NO NO NO 👎

Kitorang beratur mengikut kos dan.......... bermula lah minggu orientasi kitorang.

Tak sempat nak babai family peluk peluk ke apa ke sebab sampai lambat tadi en...... sobs 😢

     Minggu orientasi tu, nak pergi mana mana memang jalan je, nak pergi Pusat Islam jalan, nak pergi Dewan jalan, memang tiada selain daripadanya untuk kamu semua uhuk kecuali, hujan. Ada sekali tu hujan malam, diorang bagi lah naik bas sebab lebat, kalau tak lebat korang lari jelah. Memang tough ye anak-anak.

     Dan pesanan saya ialah, pakai lah kasut yang betul betul selesa, kasut yang bertutup untuk berjalan ke sana sini jangan pakai heels ke apa pulak. Lupakan je semua tu sebab memang korang akan banyak berjalan. Hari keesokkan nya tu ramai pakai kasut sport, sebab apa? Sebab kaki diorang dah melecet termasuklah kaki teman ni haa :') so pakai kasut sukan terus lagi digalakkan.

     Baju pulak, korang memang sediakan baju kurung je masa orientasi ni takda pakai baju lain kecuali hari last kena pakai baju kurung putih, tudung UiTM, kain hitam dan kasut bertutup :)

     Masa minggu orientasi ni, semua kena cepat. Bangun cepat, makan cepat, jalan cepat, tidur je tak cepat haha. Korang tidur 2,3 jam je. Kalau korang behave la, kalau tak behave diorang bagi tidur 1 jam je. Tidur lambat, bangun awal nak rebut toilet nak mandi lagi. Cakap pasal mandi, sekali sehari je kitorang mandi, masa subuh tu :')

Dan masa makan dia korang diharapkan bawak bersabar sebab.... Indah baru nak duduk dia dah "makan cepat siswi" "ingat makan kat kenduri ke" nak tercekik, serius cakap. So lepas lepas tu indah ambil sikit jelah, sikit sangat sampai budak yg bubuhkan makanan tu tanya "Serius ke kak banyak ni je?" haaa akak rasa nak nangis dik kamu tanya mcm tu haha. Sampai roomate indah, kalau ada buah, makan buah dengan ayor je. Tak habis, marah pula. Jadi ambil sikit, dan makan cepat cepat sampai habis.

Dan masa dalam dewan, ngantuk dia jangan cakap, memang sapa ada dalam dewan tu je yang rasa ngantuk dia tu. Tapi kesian jugak kakak abang pm ada yang tak tidur sebab nak urus kan kitorang en. Terima kasih semuanya *hug*

     Sampai ada yang dah tersengguk-sengguk dalam dewan. Kesian dan.... kelakar, sebab ada sorang tu dia tersengguk sampai jadi tumpuan orang ramai kerana terjatuh dari bangku. hahahha tabahlah wahai anak muda! xD

     Itu jelah rutin minggu orientasi sampai last day, dan cuti hujung minggu baru basuh kain 👍 kenal-kenal dengan roomate lagi rapat, I dont even know their name okay sebab........ masa first day tu, nak naik bilik pun sesat, bayangkan keluar bilik gelap, masuk bilik gelap hahahaha tu paling kelakar. Bilik dekat blok F1, sesat sampai F2,F3,F4 😆

Anything nak tanya pasal UiTM Merbok you can comment below or DM me at any my social media, Instagram, twitter @syahindahms and you might want to share your orientation experience I would like to read them :D


Thankyou for reading 💌
Assalamualaikum and Hi everyone.

Hijabista Ballet Filem Melayu


     Last Wednesday, I went out for a movie with Farah and we watched "Hijabsta Ballet". I asked her to make a review about this movie for my blog and she did! I love the way she wrote, so this is the review.........

     For someone who loved watching movies, I always wished how local movies can reach out to the people the same way how International movies have done to me. Movies that inspired us moved us, that's the kind of movie I want to watch. Unfortunately, there's not a lot happening in Malaysia. The film industry focused more on romantic, superstition and thriller movies over these years.

      I hoped they'll expand the genre here in Malaysia because there are other genres that should be out there too. Sometimes, I feel that movies does not necessary have to waste our time. Maybe if the film industry can make it into something educational or inspiring, I believe it will be much more beneficial at the same time reach out to not just children but also until senior citizens as well. 

     A movie should be entertaining and at the same time be something that a family, a couple, and children can watch. I would say there are some movies I find it to be a quality one although it's not famous. Some of it is Ola Bola and Kill. There are some on Yasmin Ahmad's movie such as Talentime too. I think this kind of movies should be given credits and should be reaching out to locals. 

Recently, another movie has caught my attention. It's Hijabsta Ballet. I watched it at Gsc Ipoh Parade. Although the title is a little bit off for some because most will judge or questioned "How does someone who wore hijab join this field". However, I would really suggest you to watch it.  It is not just inspiring but full with moral values too. I am amazed that the movie is using the real Malay language (bm yang baku) which fascinates me since it's been a while since I heard it. HAHA don't worry, they also have English and Chinese translations as well since we live in a multicultural country filled with multi-ethnic people.

     What interests me most is that this girl is so driven to make sure she succeeds even when it's impossible. Even with obstacles around her, her stand to put on a hijab because of her faith remains no matter how people said it was ridiculous. It does not only portray strength but also courage towards the actor as the story goes along.

     That is something to motivate children that you don't just give up with your passion when life becomes hard. You try and try until the very end. Then if it does not happen the way you hope for, at least you won't look back and regret because you know that you've tried. 

     What I really appreciate most about the movie is that it explained to us why it happened the way it did at the end it. They don't just explain but they make us understand those reasons. That is something we don't see a lot of local movies. Honestly, I would really encourage you to watch it. It's a movie that can be put into discussion, a movie that can be used as a reference in school, a  movie that should be talked about.

     Unfortunately, the ratings are not good since most people do not know about this and they also refuse to watch Malay movies due to the stereotypes on how the ending is predictable. I think this movie has a chance of standing up because they deserve it. I hope you can also give this movie a chance by watching it.

      For a local movie, I did not expect it to be this good. It gives me the same feeling as I was watching Ola bola. That's how good I think this movie is and it should be recognized. If and only if you watched it too ;)

Cinema showing time showing place hijabista ballet


So give yourself a chance and try. You may not regret it.




Movie Worth Watching : Hijabsta Ballet.

12 August 2017

Assalamualaikum and Hi everyone.

Hijabista Ballet Filem Melayu


     Last Wednesday, I went out for a movie with Farah and we watched "Hijabsta Ballet". I asked her to make a review about this movie for my blog and she did! I love the way she wrote, so this is the review.........

     For someone who loved watching movies, I always wished how local movies can reach out to the people the same way how International movies have done to me. Movies that inspired us moved us, that's the kind of movie I want to watch. Unfortunately, there's not a lot happening in Malaysia. The film industry focused more on romantic, superstition and thriller movies over these years.

      I hoped they'll expand the genre here in Malaysia because there are other genres that should be out there too. Sometimes, I feel that movies does not necessary have to waste our time. Maybe if the film industry can make it into something educational or inspiring, I believe it will be much more beneficial at the same time reach out to not just children but also until senior citizens as well. 

     A movie should be entertaining and at the same time be something that a family, a couple, and children can watch. I would say there are some movies I find it to be a quality one although it's not famous. Some of it is Ola Bola and Kill. There are some on Yasmin Ahmad's movie such as Talentime too. I think this kind of movies should be given credits and should be reaching out to locals. 

Recently, another movie has caught my attention. It's Hijabsta Ballet. I watched it at Gsc Ipoh Parade. Although the title is a little bit off for some because most will judge or questioned "How does someone who wore hijab join this field". However, I would really suggest you to watch it.  It is not just inspiring but full with moral values too. I am amazed that the movie is using the real Malay language (bm yang baku) which fascinates me since it's been a while since I heard it. HAHA don't worry, they also have English and Chinese translations as well since we live in a multicultural country filled with multi-ethnic people.

     What interests me most is that this girl is so driven to make sure she succeeds even when it's impossible. Even with obstacles around her, her stand to put on a hijab because of her faith remains no matter how people said it was ridiculous. It does not only portray strength but also courage towards the actor as the story goes along.

     That is something to motivate children that you don't just give up with your passion when life becomes hard. You try and try until the very end. Then if it does not happen the way you hope for, at least you won't look back and regret because you know that you've tried. 

     What I really appreciate most about the movie is that it explained to us why it happened the way it did at the end it. They don't just explain but they make us understand those reasons. That is something we don't see a lot of local movies. Honestly, I would really encourage you to watch it. It's a movie that can be put into discussion, a movie that can be used as a reference in school, a  movie that should be talked about.

     Unfortunately, the ratings are not good since most people do not know about this and they also refuse to watch Malay movies due to the stereotypes on how the ending is predictable. I think this movie has a chance of standing up because they deserve it. I hope you can also give this movie a chance by watching it.

      For a local movie, I did not expect it to be this good. It gives me the same feeling as I was watching Ola bola. That's how good I think this movie is and it should be recognized. If and only if you watched it too ;)

Cinema showing time showing place hijabista ballet


So give yourself a chance and try. You may not regret it.




Assalamualaikum and Hi everyoneeee!



     Heading to college for the first time can be an exciting time, but it can also be stressful. Between moving away from your friends and family, scheduling classes, choosing a major and learning you're away from your school, an incoming freshman has plenty to worry about. That's why I want to make one of the most stressful parts of college a little bit easier.

     Today, I'm sharing a college packing list of everything you'll need to bring with you to your new dorm or room. Yes, of course everyone is going to have a few things that aren't on this list but, this packing list covers all of the basics!

     Oh yaa, I'm a student from UiTM Merbok, Sungai Petani. The classes will be starting soon so, let's packing! I sorted everything into different totes which helped transport all my things and ensured that everything would stay somewhat organized.

Important!

🔺 Documents needed.
🔺 College ID Card / Lanyard.
🔺 ATM Card / IC.
🔺 Purse.

1. Dorm Room Essentials.

🏠 Bantal busuk.        
🏠 Pillows.
🏠 Bedsheets.                              
🏠 Dusty bin.                
🏠 Broom/dust pan.          
🏠 Hooks.                          
🏠 Trash bag                  
🏠 Comforter.                  
🏠 Desk lamp.                  
🏠 Laundry basket.       
🏠 Pillowcases.
🏠 Blanket.
🏠 Torchlight.
🏠 Hangers.
🏠 Mangga untuk almari.
🏠 Iron board/Iron.
🏠 Storage bin.
🏠 Big/Small drawer.
🏠 Mini fan.


3. Stationery.

✐ Al-Quran.
✐ Pencil box.
✐ Notebook.
✐ Laptop + Charger.
✐ Calendar.
✐ Tape.
✐ Calculator.
✐ Powerbank.
✐ Phone + Charger.
✐ Backpack.
✐ Push pins.
✐ Matric Card.
✐ Lanyard.
✐ Hooks.
✐ Pendrive.
✐ Printer/ink.
✐ Passport photo.


4. Toiletries & Personal.

🚿 Shampoo.
🚿 Skincare: cleanser, moisturiser, sunscreen.
🚿 Cotton bud.
🚿 Dental stuff: Toothbrush, etc.
🚿 Deodorant.
🚿 Eyeglasses.
🚿 Hair brush.
🚿 Mirror.
🚿 Perfume.
🚿 Tissues.
🚿 Bath towels.
🚿 Slipper.
🚿 Hangers.
🚿 Detergent.
🚿 Laundry basket.
🚿 Shower caddy.
🚿 Body Bath.
🚿 Hairband.
🚿 Febreze.
🚿 Shower Shoes.
🚿 Medicines.
🚿 Earphone.
🚿 Umbrella.
🚿 Feminine stuff.
🚿 Cotton bud.
🚿 Pin tudung.
🚿 Hangers.
🚿 Sewing kit.
🚿 Detergent.
🚿 Purse.


5. Clothing.

Don't pack much clothing, only bring items that you wear regularly.

👚 Baju kurung.
👚 Sweaters.
👚 Pyjamas.
👚 T-shirt.
👚 Casual clothes.
👚 Shawls.
👚 Underwear/bra.
👚 Socks.
👚 Shoes.
👚 Scarf.
👚 Blouse.
👚 Singlet.
👚 Handsocks.
👚 Inner.
👚 Skirt.
👚 Pants.
👚 Telekung/Sejadah.


6. Kitchen items and Food.

🍲 Mugs.
🍲 Bowl/plates.
🍲 Dish soap.
🍲 Spoon.
🍲 Food containers/Tupperware.
🍲 Bottle.
🍲 Water bottle.
🍲 Snacks.
🍲 Water heater.







What I Pack for College : COLLEGE ESSENTIALS.

9 August 2017

Assalamualaikum and Hi everyoneeee!



     Heading to college for the first time can be an exciting time, but it can also be stressful. Between moving away from your friends and family, scheduling classes, choosing a major and learning you're away from your school, an incoming freshman has plenty to worry about. That's why I want to make one of the most stressful parts of college a little bit easier.

     Today, I'm sharing a college packing list of everything you'll need to bring with you to your new dorm or room. Yes, of course everyone is going to have a few things that aren't on this list but, this packing list covers all of the basics!

     Oh yaa, I'm a student from UiTM Merbok, Sungai Petani. The classes will be starting soon so, let's packing! I sorted everything into different totes which helped transport all my things and ensured that everything would stay somewhat organized.

Important!

🔺 Documents needed.
🔺 College ID Card / Lanyard.
🔺 ATM Card / IC.
🔺 Purse.

1. Dorm Room Essentials.

🏠 Bantal busuk.        
🏠 Pillows.
🏠 Bedsheets.                              
🏠 Dusty bin.                
🏠 Broom/dust pan.          
🏠 Hooks.                          
🏠 Trash bag                  
🏠 Comforter.                  
🏠 Desk lamp.                  
🏠 Laundry basket.       
🏠 Pillowcases.
🏠 Blanket.
🏠 Torchlight.
🏠 Hangers.
🏠 Mangga untuk almari.
🏠 Iron board/Iron.
🏠 Storage bin.
🏠 Big/Small drawer.
🏠 Mini fan.


3. Stationery.

✐ Al-Quran.
✐ Pencil box.
✐ Notebook.
✐ Laptop + Charger.
✐ Calendar.
✐ Tape.
✐ Calculator.
✐ Powerbank.
✐ Phone + Charger.
✐ Backpack.
✐ Push pins.
✐ Matric Card.
✐ Lanyard.
✐ Hooks.
✐ Pendrive.
✐ Printer/ink.
✐ Passport photo.


4. Toiletries & Personal.

🚿 Shampoo.
🚿 Skincare: cleanser, moisturiser, sunscreen.
🚿 Cotton bud.
🚿 Dental stuff: Toothbrush, etc.
🚿 Deodorant.
🚿 Eyeglasses.
🚿 Hair brush.
🚿 Mirror.
🚿 Perfume.
🚿 Tissues.
🚿 Bath towels.
🚿 Slipper.
🚿 Hangers.
🚿 Detergent.
🚿 Laundry basket.
🚿 Shower caddy.
🚿 Body Bath.
🚿 Hairband.
🚿 Febreze.
🚿 Shower Shoes.
🚿 Medicines.
🚿 Earphone.
🚿 Umbrella.
🚿 Feminine stuff.
🚿 Cotton bud.
🚿 Pin tudung.
🚿 Hangers.
🚿 Sewing kit.
🚿 Detergent.
🚿 Purse.


5. Clothing.

Don't pack much clothing, only bring items that you wear regularly.

👚 Baju kurung.
👚 Sweaters.
👚 Pyjamas.
👚 T-shirt.
👚 Casual clothes.
👚 Shawls.
👚 Underwear/bra.
👚 Socks.
👚 Shoes.
👚 Scarf.
👚 Blouse.
👚 Singlet.
👚 Handsocks.
👚 Inner.
👚 Skirt.
👚 Pants.
👚 Telekung/Sejadah.


6. Kitchen items and Food.

🍲 Mugs.
🍲 Bowl/plates.
🍲 Dish soap.
🍲 Spoon.
🍲 Food containers/Tupperware.
🍲 Bottle.
🍲 Water bottle.
🍲 Snacks.
🍲 Water heater.







My Journey in Pictures

© Syahindah Ms. Design by Fearne.